19 Haziran 2016 Pazar

Paris Durakları 2 : La Tour Eiffel

Paris turumuzun ilk gün duraklarından diğeri de Eiffel olmazsa olmazdı. Metro duraklarının bakım tarihleri tam da bizim gezi tarihimize denk gelince ona buna sorarak otobüsle Louvre Müzesi'nden Eiffel'e yakın bir durakta indik. Yakın bir durakta indikten sonra zaten daha da adres sormanıza gerek yok, başınızı kaldırdığınızda devasa kulenin gözünüze çarpmaması mümkün değil. Uzaktan heybetini içinize çekip yeterince fotoğrafladığınıza da kanaat getirdikten sonra şimdi upuzuuun bilet sırasına girebilirsiniz. Ama merak etmeyin 4 tane gişe var kulenin her bir bacağının altında. Olmasaymış durum vahimmiş! Eiffel'e gelen her daim çok turist var!

Yaz sezonunda 9'dan gece yarısına kadar açık olan kule, diğer zamanlarda 09:30-11:00 arası açık. Merdivenden çıkacaksanız ya da asansörle çıkacaksanız farklı ücretlendirmesi var. Asansör fiyatı olarak 15 Euro kişi başı ödedik. Ama ziyaret tarihiniz önceden belliyse internetten bilet almanızı şiddetle tavsiye ederim. Saat 17:00-18:00 gibi girdiğimiz sırada yaklaşık 2 saat beklemişizdir herhalde. Gün batmadan çıkabilmeyi çok istiyordum, Eiffel'in gecesi ve gündüzü ayrı güzel ondan güneşi orada batırmak lazım. 

Şansımıza gündüz hava ne kadar güzelse akşam da o kadar soğuktu, ince bluz üzerine deri ceket giyip ayağıma da babetlerimi giydiğim için yukarı çıkınca bayağı buz kestim. İlk kat özellikle açık olduğu için orada Erkan'ı fotoğraf çekmesi için kuytu bir köşede bekledim ve kendimizi 2'ye attık. Hayatımda o kadar üşüdüğüm bir tarih hatırlamıyorum. Alpler'de bile! Ondan size tavsiyem ne olursa olsun yanınızda bir kazak ayağınıza da kalın bir çorap yanınızda bulundurun. İlk gün bu dersi güzelce alıp sonraki günlerde sırt çantama şal, kazak, çorap ne bulduysam koydum.

Paris düz bir alan olduğu için Eiffel'den neredeyse her yerini görmek mümkün. Geldik gezdik peki Eiffel'e dair akılda kalacak bilgiler neler? :

  • Adını Gustave Eiffel'den alıyor, bu monsieur kuleyi yapan ve dizayn eden şirketin sahibi.
  • 1889  yılında fuar için geçici süreli kuruluyor.
  • Fransız sanatçılar ve entelektüelleri ilk önce bu binanın tasarımını eleştiriyorlar, ama sonrasında bu kule Fransa'nın sembolü haline geliyor. (Gustave Eiffel günün birinde bu kadar turist çekecek bir kuleye imza atacağını tahmin eder miydi acaba?)
  • 324 metre yüksekliğinde, Paris'in en yüksek binası. 
  • İlk 2 katında restaurant ve cafeler, hediyelik eşya dükkanları ve en üstünde de seyir katı var.
  • Eiffel Paris'in Le Champ de Mars bölgesinde bulunmakta. Oraya metro, tren, otobüs her şeyle gelebilmek mümkün. Paris'teki ulaşım hattına hayran kaldım. İstanbul'un ulaşım sıkıntılarını düşününce de adamlar zamanında ne güzel hat döşemişler tüm Paris'e dedim.

Eiffel kulesi anlatılmaz yaşanır bir yer, çok söze gerek yok, gidip yaşamak gerek!

Sevgiler aşırı sıcak bir Pazar gününden,
Güzel bir hafta dileğiyle şimdiden,

Eiffel'den manzaralar






Eiffel'in akşamı-alttan görünüş






Mutluluk gözlerden okunur.



Eiffel'e çıkmaktan başka alternatifleriniz de var, önündeki çimlik alanda keyif yapmak. Yüzlerce insan bu alanda oturup Eiffel manzarasında sohbet ediyor, deli gibi (!) fotoğraf çekiyor ve bir şeyler yiyip içiyor. Bana da eşim dondurma ısmarladı. :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Patatesli Gül Böreği Tarifi

Merhabalar, Bu aralar gelen giden misafirimiz çok. Sağ olsun tüm arkadaşlarımız, yakınlarımız Ece'yi görmeye geliyor, mutluluğumuzu...