6 Mayıs 2017 Cumartesi

Gezelim Görelim: Beypazarı

Ankara'ya yolunuz düşerse ve değişik, tarihi bir semt görmek isterseniz yolunuzu Beypazarı'na çevirebilirsiniz. Beypazarı, Ankara'nın merkezine 100 km uzaklıktaki bir ilçesi.

Beypazarı ismini o bölgede yaşayan tımarlı sipahi beyine ithafen "Bey", ticari bir merkez olarak o zamanlarda faal bir yer olduğu için de "Pazar" ile birleştirilerek almıştır.




Burası tarihi ahşap evleri, havucu, "Beypazarı" sodası ve el işi ürünleriyle meşhur. Şehir merkezine girmeden kocaman bir Beypazarı soda şişesi karşılıyor sizi bir çeşmenin üzerinde. 




Şehir merkezine adım atar atmaz ise kocaman bir havuç heykeli. Bu heykeli hak etmek için Beypazarı toprakları Türkiye'nin havuç ihtiyacının %60'ını karşılıyormuş. Isırdığınız havuç  belki de Beypazarı'ndandır sizin de. 




Evlerinin tarihi koruyor olması, günümüzdeki  "Kentsel Dönüşüm" çılgınlığında her gün devrilen, yok olan evlerin acısının yanında biraz rahatlatıyor yüreğimizi. Bir yerlerde tarihin korunuyor olduğunu bilmek bir nebze içimizi rahatlatıyor. 

"Pazar" diye günümüzde kurulan yer, upuzun sokak boyunca çeşitli el işi sergileri, "Beypazarı kurusu" denilen kurutulmuş ekmekler, kekik, nane, tarhana, erişte, salça gibi kadınların kendi yaptıkları ürünleri sattığı sergilerle iki yanınızı sarıyor. 




Bu arada eski han ve evleri de kafelere dönüştürdükleri yerler var. Ama burada da tarihe saygılı mekanlar kurulmuş. İçleri o günlere ait sedirler, yastıklar, kilimler, kap kacaklarla doluydu. Her yanı tarih kokuyor buram buram. Sanki bir anda onlarca yıl öncesine gitmiş gibi hissediyorsunuz nerede olduğunuzu unutup.


Beypazarı keyifli ve sıcak insanlarla dolu bir şehir. Yaşayan Müze de çok beğendiğim yerlerden biri oldu. Her bir odasında farklı hikayelerin anlatıldığı gerçekten yaşayan bir müze. Ebru yapımı, kurşun döktürme, tahta baskı, el yapımı oyuncaklar, gölge oyunu gibi Anadolu geleneklerini bu müzede yaşatıyorlar. Dilerseniz siz de kurşun döktürüp kem gözlerden kendinizi uzakta tutabilir, dilediğiniz renklerde bir ebru çalışması yapabilirsiniz. Hem de sizi harika masallar da bekliyor orada.




Beypazarı'ndaki kadınların üretime ve aile ekonomisine katkı vermesi de ayrıca takdir ettiğim şeylerden birisi oldu. Sergilerde ve dükkanlarda çok az erkek gördüm. Hep kadınlar kendi yaptıklarını satıyorlar ve inanılmaz bir kadın dayanışması var. Beypazarı bana görmek istediğim bir şehri sundu her şeyiyle. Hem nostaljik yapısı hem de sıcak insanlarıyla kesinlikle gidilesi bir yer. Size de tavsiye ederim. 


Sevgiler


Kaynak :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Patatesli Gül Böreği Tarifi

Merhabalar, Bu aralar gelen giden misafirimiz çok. Sağ olsun tüm arkadaşlarımız, yakınlarımız Ece'yi görmeye geliyor, mutluluğumuzu...