Temmuz ayının son hafta sonuna girdik bile, zaman uçup gidiyor resmen. Hafta içi sabahları evden 06:40 civarı çıktığımız için kahvaltı etme fırsatımız olmuyor. Erken kalktıysak eğer maksimum bir tost hazırlayabiliyorum ya da arada lor peynirli poğaça yapıyorum. Haftada sadece iki gün doğru dürüst kahvaltı yapabildiğimiz için de hafta sonu kahvaltılarını hazırlarken çok özeniyorum. Bu durum çoğu aile için aynı şekildedir herhalde.
Bu hafta sonu da Bergama'dayken çok sık yaptığımız pişi, lokma ya da hamur kızartması gibi herkesin farklı adlandırdığı bizimse lokma dediğimiz çok lezzetli bir hamur işi yaptım. Bergama'da sokaklarda lokma hayır olarak dökülür. Bakarsın bir köşe başından lezzetli bir koku dolanıyordur, peşinden de kuyruk şeklinde lokma almayı bekleyen insanları ve başında kocaman bir kazanda lokma dökenleri görürsün. Hatta "Bergama'da sokakta kimse aç kalmaz." denir. İlla ki bir yerlerde lokma dağıtan birileri çıkar. Çok güzel bir paylaşım alışkanlığı. Özellikle ben küçükken annem çok yapardı, yanında peynir domates ve zeytinle löp löp götürürdük.
Gelelim benim tarifime, ben uzun zamandır instagramdan beğenerek takip ettiğim ve bir kaç yemek tarifini de denediğim "Kitchen in Red" tarifi ile lokmalarımı yaptım. Çok güzel bir yemek bloğu, adını henüz duymadıysanız bu linkten ulaşabilirsiniz.
Malzemeler:
2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 yumurta (oda sıcaklığında)
1 bardak yoğurt (oda sıcaklığında)
Sıvı yağ
Öncelikle un, kabartma tozu ve karbonatı bir kaba döküyoruz. Unun hepsini bir kerede dökmeyin hamurun kıvamına göre ekleme yaparsınız. Yoğurdunuzun sululuk miktarına ve yumurta büyüklüğüne göre hamurun kıvamı değişebiliyor.
Üzerine yumurta ve yoğurdu ekleyip güzelce yoğurmaya başlayın. Elde etmeniz gereken hamur ele yapışmayacak kıvamda olmalı, ona göre un miktarını ayarlayabilirsiniz.
Hazırladığınız hamuru yaklaşık 15-20 dakika beklemeye bırakın, üzerini de ıslak bir bezle örtün.
Bu arada derin bir tencerede ya da wok tavada 2-3 parmak olacak şekilde yağ dökün ve altını açıp yağı kızdırın.
Hamurunuzu 20 dakikanın sonunda 1 parmak kalınlığında oklava ile-ya da elle- açıp bir çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar şeklinde kesin.
Kızmış yağa kesilmiş hamurları teker teker bırakın ve bir yanı güzelce kızarınca rengi kahverengimsi olunca-tersine çevirip diğer tarafını kızartın.
O kadar çok heyecanlıydım ki lokma yiyeceğiz diye onların yağa koyunca kabarmalarını seyrederken inanılmaz mutlu oldum. (Kabarmasalardı çöp olabilirdi, onun korkusu vardı bir yandan da içimde.) Uzun zamandır yememişim, çok özlemişim.
Afiyet olsun, artık lokmalarınız hazır. :) Oh mis!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder