5 Şubat 2017 Pazar

Düzenli bir ev için 5 ipucu

Düzenli bir eve sahip olmak için neler yapıyorsunuz? Herkes kendi evinde kendince bir düzen ya da düzensizlik içinde yaşıyor ama bilimsel olarak düzenli olmak stresi azaltır, zamanı daha iyi kullanmanızı sağlar ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Bu sebeple eğer düzen konusunda evde sorunlar yaşıyorsanız gelin en basit ipuçları ile neler yapabiliriz bakalım.

1.) Öncelikle evinizdeki her şeyin bir yeri olmalı ve bu yer ev üyelerinin tamamı tarafından biliniyor olmalı. (Sonradan bir şey ortada kaldığında kimsenin "Bunun yeri neresi bilmiyorum ki ben!" demesine de fırsat bırakmamış olursunuz.)




2.) Yer atamalarını yaptıktan sonra, en büyük düzensizlik kaynağının yerinde olmayan eşyalar olduğunu göreceksiniz. Kitaplığınızda olması gereken kitap yığını yatak odasından çıkıyor ya da dolapta olması gereken sırt çantaları giriş kapısının önünde yığın oluşturmuşsa yapmanız gereken şey sıra ile tüm odalarda olması gereken yerde olmayan her şeyi kendi yerlerine taşımak. Bunu alışkanlık haline getirip, bir odadan çıkarken o odaya ait olmayan bir şeyi her seferinde alıp yerine bırakırsanız sonunda her şey yerli yerine ulaşmış olur. 



3.) Eğer her şey yerli yerinde olmasına rağmen hala dolaplardaki eşyalar üzerinize gelmeye devam ediyorsa belki de sorun evde ihtiyacınız olandan fazla eşya saklıyor olmanızdan kaynaklı olabilir. Bunu çözmek için de bir değerlendirme yapın: Bu eşyayı son bir yıl içerisinde bir kez bile kullandınız mı? Cevap hayırsa muhtemelen gelecek bir yıl daha kullanmayacaksınız. O zaman kullanır durumdaysa satın ya da ihtiyacı olan birilerine verin. Birilerini bu vesileyle mutlu ediyor olmak sizi de mutlu edecek ve onca zamandır o eşyayı dolapta neden saklamışım diyeceksiniz. Tabi kullanmasanız bile aile yadigarı olan eşyalar da olabilir, onlara da farklı bir kullanım amacı bulmaya çalışın. 



4.) Akşam yatmadan önce son bir kez eve göz gezdirip düzenli şekilde bırakmaya gayret edin. Sabah dağınık bir evde bir yandan eşya aramaya çalışıp, bir yandan da işe yetişmeye çalışmak zor iş. 



5.) Belli aralıklarla eşyaların daha çok nerelerde toplandığını gözlemleyin. Eğer sizin belirlediğiniz yer yerine sürekli başka bir yerde toplanıyorsa, belki belirlediğiniz yeri değiştirip kullanım alanına daha yakın bir yerde yeni bir depolama alanına ihtiyacınız olabilir. Genelde en kullanışlı sonuçlar kullanıcı deneyimleri sonucu ortaya çıkan sonuçlardır, bunu da göz ardı etmeyin. Aynı şekilde eşyalarınızı da halen ihtiyacınız olup olmadığını, son kullanma tarihleri vs geçip geçmediğini de belli aralıklarla kontrol edin. Böylece gereksiz her şeyden evi rahatlatıp, sizin de evde daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.



Kaynak 1 / 2 / 3 / 4 / 5 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Patatesli Gül Böreği Tarifi

Merhabalar, Bu aralar gelen giden misafirimiz çok. Sağ olsun tüm arkadaşlarımız, yakınlarımız Ece'yi görmeye geliyor, mutluluğumuzu...